Česta pitanja o charteru

Kako rezervirati jahtu? Je li potrebna dozvola za ronjenje? Sve odgovore na vaša pitanja u vezi plovidbe na Jadranu nađite u Kaiser yachtingu

 

Motorni brod, jedrilica ili nešto treće?

Motorne jahte omogućuju mnogo brža putovanja i imaju tendenciju da vidite što više mjesta, obično su privlačne onima koji preferiraju luksuzan i elegantan stil života. Jedrilice, a isto tako luksuzni brodovi, obično smjeste manje gostiju i  apeliraju na one koji su ljubitelji romantike i vole osjetiti vjetar i gibanje mora.

Što se događa nakon što je izabrana idealna jahta? Kako rezervirati jahtu?

Sve jahte se mogu rezervirati koristeći jedan od nekoliko tipova Charter ugovora. Za sva pitanja koja imate o plovilu, o vlasniku ili nama, molimo Vas da nas kontatirate.

Koje kvalifikacije trebam imati za upravljanje plovilom?

Prema hrvatskom pomorskom zakonu trebate imati dozvolu za upravljanjem brodicom ili jahtom (tzv. skiperska dozvola) koju je izdalo nadležno državno tijelo zemlje iz koje dolazite. Osim skiperske dozvole morate posjedovati i odgovarajuću VHF dozvolu. Dozvole gotovo svih europskih zemalja su prihvaćene u Hrvatskoj.

Dok sam u charteru smijem li napustiti teritorijalne vode Republike Hrvatske?

Charter tvrtke najčesće ne dozvoljavaju charter van hrvatskih teritorijalnih voda, ali ako vam je posjet Italiji, Crnoj Gori ili čak Grckoj osnovni uvjet za charter tada biste ovaj zahtjev svakako trebali naglasiti prilikom postavljanja upita – svi brodovi nemaju međunarodnu plovidbenu dozvolu te charter tvrtka koja je vlasnik broda svakako treba biti obaviještena unaprijed kako bi na vrijeme pripremila sve potrebne dokumente. Napominjemo kako se međunarodna dozvola obično plaća dodatno. Prilikom prelaska granice svakako vodite računa da se morate javiti na granici najbliži hrvatski carinski ured kao i na carinski ured države u koju ulazite. Carinski uredi se obično nalaze u sklopu lučke kapetanije grada koji je najbliži granici.

Što je to boravišna pristojba?

Prema važećem Zakonu o boravišnoj pristojbi, gost je dužan platiti boravišnu pristojbu istovremeno s plaćanjem usluge smještaja. Boravišna pristojba propisana Zakonom o boravišnoj pristojbi iznosi od 2,00 do 7,00 kn po osobi na dan za odrasle osobe. Mladi od 12. do 18. rođendana imaju popust od 50% na taj iznos, dok djeca do 12. rođendana ne plaćaju boravišnu pristojbu. Konačan iznos boravišne pristojbe za određenu rezervaciju ovisi o odredištu i terminu boravka. Naplaćuje se prema Općim uvjetima adriatica.net-a istovremeno s uplatom konačnog iznosa za smještaj.

Postoje li posebni zahtjevi koje je potrebno ispuniti za sudjelovanje u regati?

Osim jedrilice s dobrim performansama sve što trebate je iskustvo u jedrenju i važeće dozvole. Ukoliko Vam charter tvrtka odobri najam jedrilice za sudjelovanje u regati, vodite računa da će za takvu uslugu zaračunati i dodatne troškove: u pravilu se pri ukrcaju ostavlja dupli sigurnosni depozit, a u većini slučajeva ćete morati platiti i tzv. naknadu za regatu – naknade se najčešće odreduje u  visini 20-25% od ukupnog iznosa chartera.

Sto je sigurnosni depozit?

Sigurnosni depozit je iznos kojim vi kao klijent odgovarate za štetu koja nastane za vrijeme chartera i uglavnom odgovora franšizi kasko police u iznosu od 0,5 – 1% vrijednosti broda. Iako su svi brodovi kasko osigurani, sigurnosni depozit se ipak mora ostaviti u gotovini ili putem kreditne kartice u marini polaska. Depozit se vraća u punom iznosu ukoliko pri primopredaji broda nije ustanovljena nikakva šteta na brodu i brodskoj opremi, odnosno, ukoliko je brod vraćen u istom stanju u kojem je i preuzet. Napominjemo kako je sigurnosni depozit maksimalni iznos kojim Vas se može teretiti za štetu. Sva šteta koja prelazi iznos sigurnosnog depozita će se naplatiti od osiguravajuće tvrtke koja osigurava brod. U slučaju krađe na brodu (vanbrodski motor i pomoćni čamac su najčešća meta kradljivaca) svakako izvršite prijavu krađe u najbližu policijsku postaju.

Postoji li mogucnost dodatnog osiguranja depozita kojim bi se pokrile sve štete nastale za vrijeme chartera?

Dodatno osiguranje sigurnosnog depozita koje gotovo pokriva svu štetu nastalu za vrijeme chartera (Damage Waiver) u najvećem broju slučajeva Vam stoji na raspolaganju. Opći uvjeti ovakvog osiguranja ovise o osiguravajućem društvu koje osigurava brod, ali najčešće košta 7 - 12% od iznosa sigurnosnog depozita za brod koji uzimate u charter.

Je li potrebna dozvola za ronjenje?

Ronjenje u Jadranu je strogo zabranjeno bez odgovarajuće dozvole – trebate imati važeću ronilačku iskaznicu Hrvatskog ronilačkog saveza. Ovu iskaznicu mozete zatražiti ukoliko imate ronilačku dozvolu koju vam je izdalo neko od međunarodnih priznatih ronilackih društava (IDD, UDI, CMAS, MDEA, PADI…).

Je li potrebna dozvola za ribolov?

Ukoliko na Vašem odmoru želite sudjelovati u ribolovnim aktivnostima svakako Vam je potrebna i ribolovna dozvola. Dozvola se može zatražiti u sportsko-ribolovnim društvima diljem obale, ali nemaju sva društva pravo izdavati dozvole stranim drzavljanima. Za izradu dozvole potrebna Vam je putovnica ili osobna iskaznica, a ako ste već član nekog sportsko-ribolovnog kluba naknada za izdavanje dozvole biti će umanjena. Svakako vodite računa da je ribolov strogo zabranjen u nacionalnim parkovima – pri izdavanju dozvole dobit ćete obavijest o zonama u kojima je dozvoljen ribolov kao i o priboru koji smijete koristiti pri ribolovu.

Kolike su cijena marina?

Cijene vezova u marinama su raznolike, te osim o lokaciji i popularnosti marine ovise i o veličini broda – npr. cijena jedrilice od 43ft varira 50-70 EUR dnevno. Cijena veza za katamaran je obično dvostruko veća u odnosu na jedrilicu iste dužine. Ukoliko ste već definirali svoju rutu, cijene marina koje su Vam na ruti i čije usluge biste mogli koristiti uvijek možete provjeriti putem interneta. Napomena i koristan savjet koji će Vam svakako pomoći pri planiranju budžeta za marine jest da većina javnih luka i gotovo sva sidrišta uopće ne naplaćuju pristojbu.

Može li se rezervirati mjesto u marini?

Nažalost, usluga rezervacije veza unaprijed nije na raspolaganju u hrvatskim marinama. Van sezone slobodnih vezova ima sasvim dovoljno da se zadovolji potražnja. Međutim, ako želite osigurati mjesto u marini tijekom srpnja i kolovoza kada su najveće guzve, preporučamo dolazak u marinu u ranim popodnevnim satima.

Koliki je polog?

Nakon što ste spremni potpisati ugovor, bit ćete pitani za 50% kapare. To, s potpuno potpisanim sporazumom, predstavlja potvrđene rezervacije broda.

Kada moram napraviti konačnu uplatu?

Završno plaćanje i (obično) svoju APA (avans Provisioning Allowance) morate uplatit do 30 dana prije polaska

Što ako moram otkazati?

Osiguranje od otkaza je na raspolaganju kako bi zaštitili vaša sredstva. Pitajte naš charter profesionalni tim o ovim opcijama , kada odlučite kakav ćete charter uzeti.

Može li se u Hrvatskoj placati EUR-ima?

Hrvatska nacionalna valuta je kuna (HRK). Iako se EUR može prihvatiti na nekim mjestima, vodite računa da je jedina službena valuta placanja HRK. Bankomati za podizanje gotovine se nalaze gotovo svugdje tako da se ne morate brinuti ukoliko vam ponestane domaće valute za bilo kakva plaanja.

Gdje mogu dobiti informacije o vremenskoj prognozi?

Vremensku prognozu možete zatražiti na recepciji bilo koje marine. Naravno, za potrebne informacije uvijek možete nazvati charter bazu ili se voditi prognozama s radija i VHFa, obzirom da se emitiraju poprilično često, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Mogu li na brod ponijeti manje kućanske aparate?

Aparati poput sušila za kosu i ostali manji kućanski aparati mogu se ponijeti na brod, ali vodite računa da svakako morate biti racionalni s njihovom upotrebom. Naime, sve jahte imaju prikljucak za obalnu električnu mrežu i dok ste u marini sve uređaje ćete moći koristiti kao da ste kod kuće. Struju od 220 V čitavo vrijeme imaju samo brodovi s generatorom.

Mogu li se na brodu koristiti punjači za mobitel?

Punjači na mobitel se mogu koristiti preko standardne uticnice za 220 V kada ste priključeni na obalnu električnu mrežu. Kada ste na moru od pomoći će biti i punjač za automobile koji se može ukljuciti na 12V upaljač za cigarete.

Ima li na otvorenom moru signala za mobitel?

Većina Jadranskog mora je pokrivena signalom za mobilnu telekomunikaciju.

 Što je uključeno u cijenu chartera?

Cijena chartera se najčešće formira na tjednoj osnovi bez obzira koliko ljudi će biti na brodu (maksimalan broj putnika i posade je uvijek ograničen i ovisi o veličini plovila). Cijena chartera obično pokriva najam plovila, upotrebu navigacijske i sigurnosne opreme na plovilu, pomoćni camac i  posteljinu. Obavezna doplata koja nije uključena u cijenu chartera, a koju treba izvršiti prije ukrcaja po dolasku u marinu je transit log ili charter pack, te plaćanje boravišne pristojbe. Vanbrodski motor, genaker, spinaker, oprema za ronjenje su dodatne usluge koje Vam stoje na raspolaganju i koje se takoder mogu naručiti uz doplatu.

Jesu li rucnici ukljuceni u cijenu chartera?

Ručnici najčešće nisu uključena u cijenu chartera, ali se mogu naručiti uz doplatu. Ručnici za plažu nikada nisu uključeni u charter i najbolje je da ih ponesete sa sobom.

Kada je vrijeme ukrcaja i iskrcaja na/sa plovila?

Ukrcaji se obično rade subotom od 17-18hr. Kako charter tjedan u pravilu traje subota –subota te je subotom smjena posade, charter tvrtka treba nekoliko sati kako bi očistila i pripremila plovilo za sljedeći charter. Kako bi si ostavili dovoljno vremena za sve te radnje, službeni ukrcaj počinje kasno popodne. U praksi brodovi najčešće budu spremni i ranije i u tom slucaju i sami ukrcaji se ubrzavaju. Iskrcaji su takoder subotom 08-09hr, ali sama check-out procedura može biti napravljena i u petak popodne ili predvečer. Svakako provjerite s charter tvrtkom jeste li obavezni vratiti plovilo u petak popodne kako biste izbjegli neugodne situacije obzirom da kašnjenjem riskirate dodatnu doplatu od 1 dana chartera ili čak gubljenje depozita. Ukoliko je check-out petkom, svakako možete prespavati na brodu i napustiti marinu u subotu ujutro.

Je li moguće iznajmiti brod na nekoliko dana?

Charter tjedan uvijek traje subota – subota. Iznimke se uvijek mogu napraviti, ali je to praksa tek van sezone ili u last minute opciji. Iako ćete uzeti brod na tek nekoliko dana, kalkulacija cijene će vjerojatno biti napravljena na tjednoj bazi.

Trebam li skiperu plaćati hranu?

Prehrana za skipera nije uključena u cijenu njegovih usluga te se svakako morate pobrinuti i za to, bez obzira ručali na brodu ili vani u restoranima. Ovakva praksa je pristuna već godinama i ovakvi aranžmani uglavnom prolaze vrlo glatko i bez problema.

Imamo malu djecu – je li njihov boravak na brodu siguran?

Mala djeca mogu boraviti na plovilu, ali svakako treba unaprijed poduzeti određene mjere predostroznosti. Ako uzimate u najam motorni brod, fly-bridge model je puno prikladniji od open modela. Kod jedrilica preporučamo katamaran obzirom da je prostraniji i stabilniji od jedrilica s jednim trupom. Kao dodatno osiguranje uvijek možete tražiti sigurnosnu mrežu ili dječji pojas za spašavanje – napominjemo da su ove usluge uvijek uz doplatu i treba ih najaviti unaprijed.

Napojnice

Na kraju svake plovidbe, po vlastitom nahođenju, uobičajeno je da nagradite kapetana i posadu. Ako ste imali prekrasan provod, iznimna usluga često jamči 20% ili više, po vlastitom nahođenju.

Kontaktirajte nas s bilo kojim drugim pitanjem koje imate, tu smo da vam pomognemo!